Spekkedikken / spekdikken / spekkendikken

Een spekdikspekkendik of spekkedik is een soort kleine pannenkoek, die als lokale specialiteit onder meer in Groningen en Drenthe rond nieuwjaar wordt gegeten. Vroeger rook ook onze boerenkeuken op oudejaarsdag naar spekkedikk’n. 

Spekdikken hebben een unieke smaak door de combinatie van zoete en hartige ingrediënten.

De hoofdbestanddelen zijn meel roggemeel maar ook boekweitmeel, tarwemeel en gerstemeel, eieren en suiker / stroop. Spekdikken worden net als kniepertjes gebakken in een knijpijzer. Ze worden spekkedikken genoemd omdat met elke koek een stukje spek en 2 stukjes droge worst worden meegebakken. Hierdoor zijn ze dikker dan kniepertjes. Overigens zijn spekkedikken niet knapperig als kniepertjes maar blijven ze zacht en buigzaam.

Je kunt ze direct eten maar ze zijn eigenlijk het lekkerste als je ze in ieder geval een dag laat liggen. Spekdikken zijn goed te bewaren (ook in de vriezer).

Het lekkerste zijn ze als je ze nog even opwarmt

Traditioneel worden er wel spekkedikken en oliebollen ingevroren om ze op de avond voor iemands verjaardag te nuttigen. Het is voor de bijna jarige dan immers ‘OUDE JAARS AVOND’.

De spekkedikken worden door ons zelf gebakken naar een geheim recept dat al jarenlang in de familie van moeder op dochter wordt doorgegeven.

Bezorgen per post is mogelijk!

Dus woont u wat verder van het noorden van het land bestel dan deze heerlijke, Noord-Nederlandse lekkernij en geniet nog eens van de geur en smaak van oma haar vers gebakken SPEKKEDIKKEN.